Buğday çimi ve suyu nedir?

Ne amaçla kullanılmaktadır?

Buğday çimi bir tür çimdir. Bu otun sağlığa iyi geldiğini ve ek besin sunduğunu söylüyorlar. Buğday çimi esas olarak konsantre bir besin kaynağı olarak kullanılıyor. A vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum ve aminoasit içerir.

Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir. Buğday çimi suyu, popüler bir içecektir. Sadece taze olduğunda ve biçilip hemen ardından aç karnına alındığında sağlığa yararlı olduğu düşünülmektedir. Buğday çimi suyu, bulantı dışında iyi tolere edilen bir içecek olarak kabul edilmekte ve ciddi yan etkilere neden olmadığı düşünülmektedir.

Nasıl işe yaradığı düşünülüyor?

Buğday çimi antioksidan ve inflamasyona karşı kimyasallar içerir. Bu nedenle bazı insanlar ülseratif kolit gibi rahatsızlıklara yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Aynı zamanda anti-bakteriyel özellikli kimyasallar da içerir.

Buğday çimi suyunun diş çürümesini önlediği, yüksek tansiyonu ve artrit (iltihaplı eklem romatizması) ağrısını azalttığı, kronik yorgunluk sendromu şikayetlerini azalttığı ve soğuk algınlığını önlediği, hemoglobin üretimini artırdığı, diyabet ve enfeksiyonlar da dahil pek çok rahatsızlığa iyi geldiği iddia edilmektedir. Ayrıca kanser ve AIDS için tamamlayıcı bir tedavi olarak teşvik edilmektedir. Çünkü çimde bulunan enzimlerin, toksin ve karsinojenlerin vücuttan atılmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ancak bu kullanımları destekleyen iyi bilimsel kanıtlar yoktur. Gelin beraber bunun detaylarını inceleyelim.

Çim suyunun faydalı olduğu iddia edilen sağlık sorunları:

AIDS

Çim suyu AIDS’i önlediğine veya tedavi ettiğine dair bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Kronik yorgunluk sendromu

Herhangi bir bilimsel kanıt yorgunluk tedavisinde çim suyu kullanımını desteklememektedir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi

Birkaç küçük araştırma, çim suyunun, kemoterapi tedavisi gören hastalarda enfeksiyonu azaltabileceğini düşündürmüştür. Fakat daha geniş çaplı çalışmalarla bu iddialar doğrulanmamıştır. Bununla birlikte zaten tedavilerle daha kolay bulantı yaşayan hastalarda çim suyu tüketimi mide bulantısını daha da artırabilir.

Serum demir seviyesinin azaltılması

Küçük çaplı bir araştırmaya göre çim suyu, şelatör etki gösterip miyelodisplastik sendromlu hastalarının kandaki demir seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.

Mide-bağırsak rahatsızlıklarına karşı

Geleneksel tıp uygulayıcıları uzun süredir çim suyunu karın ağrısını azaltmak ve ishal gibi hafif mide-bağırsak sorunların tedavisinde kullanmışlardır. Çim suyunun sözde mide-bağırsak açısından olan faydaları muhtemelen içerdiği lif sayesindedir. Çim suyu glutensizdir ve bundan dolayı gluten intoleransı olan hastalar için iyi bir seçenek olduğu düşünülmektedir.

Ülseratif kolit

Bir araştırmaya göre çim suyunun kronik inflamatuvar bağırsak hastalıklarından biri olan ülseratif kolite bağlı şikayetleri hafiflettiği görülmüştür. Bununla birlikte ülseratif koliti tedavi etmesi gibi bir sonuç gözlenmemiştir.

Antioksidan ve antiinflamatuar

Laboratuvar araştırmalarına göre çim suyu, içerdiği A, C ve E vitaminleri ile antioksidan etki göstermektedir. Buna karşın günümüzde, yeterli beslenen kişilerde antioksidaların "takviye" olarak alınması kesinlikle önerilmemektedir.

- Antioksidanlar kanseri öldürmüyor, tetikliyor

Çim suyunun sağlık açısından olan faydaları muhtemelen içerdiği vitamin, mineral, lif ve antioksidan özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden birçok diğer bitkisel gıdalara benzer bir faydası olabilir.

Kanser tedavisi ve kanserden korunmada çim suyu denemeleri

2017'de kanserli hücre serileri üzerine yapılan bir "laboratuvar" araştırması, çim suyunun ağız, yutak ve gırtlak kanserinin gelişimini yavaşlatabileceğini düşündürmüştür. 2015 yılında yapılan yine başka bir laboratuvar araştırmasına göre çim suyunun kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığı görülmüştür.

Çim suyunun "kemoterapinin etkisini azaltarak", yan etkileri de hafifletebildiği görülmüştür.

Bunlar insan klinik araştırmaları olmayan çok küçük çaplı ve az sayıdaki laboratuvar araştırmaları olduğu için genelleme yapmak ve hastalara uygulamak uygun değildir. Ayrıca çim suyunun kanseri tedavi ettiği veya önlediğine dair bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır.

Kanser tedavisinde bitkisel ürünlerin neden işe yaramadığını biliyor musunuz

Kanser tedavisinde bitkisel ürünlerin "neden" işe yaramadığını biliyor musunuz?

Bitkilerden veya doğadan elde edilebilecek herhangi bir ürünün kanser tedavisinde yeri olmadığı veya olmayacağı gibi bir iddiamız bulunmamaktadır. Çünkü zaten halihazırda elimizde bulunan bazı kemoterapi ilaçları bitkilerden elde edilmiştir... Bitkilerden kanser ilacı keşfinin 70 yılı aşkın bir tarihi vardır ve bu amaçla yüzbinlerce bitki taranmıştır ve bunlardan sadece birkaçı kemoterapi ilacına dönüşmüştür. Günümüzde bilim dünyası artık bitkiden "zayıf" bir kanser tedavisi arayışını bırakmış ve genetik ve immün tedavilere ve bunların kombinasyonlarına yönelmiştir.

Peki, yeni bir kanser tedavisi geliştirmek neden çok zor?

Bunun 4 ana nedeni vardır:

  1. Kanser, tek bir hastalık değildir! 120 ana türü vardır; nadir türler ve alt türler ile birlikte bu sayı bini aşmaktadır. Bu nedenle tek bir kanser tedavisi veya tüm kanserlere iyi gelen tek bir tedaviden söz edilemez (kanser nedir - özet).
  2. Bu hastalıklar grubunun, henüz bir kısmı netleşmeyen, binlerce sayı ve çeşitte moleküler ve genetik mekanizmalar barındırması,
  3. Kanserlerin insan vücudunda kompleks bir tümör mikroçevresi içinde organize olması
  4. Kanserli hücrelerin, neredeyse akıllı bir organizma gibi davranarak, kendilerini çevresel koşullara hızlıca adapte etmeleri ve buna bağlı olarak ilaçlara direnç geliştirmeleri.

Çim suyu yan etkileri ve uyarılar

Buğday çimi belirli bir doza kadar gıdalarla birlikte alındığında genellikle sorun yaratmaz.

Bununla birlikte aşağıdaki durumlar konusunda dikkatli olunmalıdır.

  • Bulantı, iştah kaybı ve kabızlığa neden olabilir.
  • Hamileyseniz veya emziriyorsanız, buğday çimi alınmasının güvenliği konusunda yeterli bilgi olmadığı için kullanımından kaçının.
  • Diyabet: Buğday çimi diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini orantısız düşürebilir. Düşük kan şekeri (hipoglisemi) belirtilerine dikkat edin ve kan şekerinizi dikkatle takip edin.
  • Cerrahi: Buğday çimi kan şekerini düşürebildiğinden dolayı ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolünü etkileyebilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce çim takviyesi kullanmayı ya da suyunu içmeyi mutlaka bırakın.

Sonuç

Günümüzün en popüler alternatif tedavilerinden biri olan buğday çimi suyunun tüketilmesi için yapılan sağlık teşviklerin çoğu bilimsel karşılığını bulmamıştır. Kanser tedavisine bağlı yan etkileri azaltmadaki iddialar ise, antioksidan maddelerin kemoterapinin etkisini azaltmasından kaynaklanıyor olabilir; çim suyunu kanser tedavisinin etkinliğini azaltabileceği için kanser hastaları için kesinlikle önermiyoruz. Kanserden riskini azaltmadaki rolü ise, diğer sebze-meyvelere üstün gözükmemektedir. Sağlıklı yaşam ve kanser riskinin azaltılması için sebze-meyve ağırlıklı beslenmeyi ve bu gıdaları konsantre bir şekilde değil, normal beslenmemizin bir parçası olarak tüketmeyi öneriyoruz.

*

- Bitkisel ilaçla tedavi fitoterapi ve kanseri önleme - hayal mi, gerçek mi?

- Çörek otu yağının tıpta kullanımı ve kanser tedavisindeki yeri

- Akıl ve para sahibi olmanız kanser tedavisinde doğru yolu bulmanız için yeterli olmayabilir!