Antiseptik tekniklerin yükselişinden ve hastaları tedavi ederken temizliğin önemini anlama anlayışından önce, cerrahlar çıplak ellerini kullanır ve bazen sadece bir kasap önlüğüne benzeyen koruyucu önlük giyerdi. Birçok doktor, önlüklerinde biriken kan, doku parçaları ve irinle gurur duyardı. Bunları, bir onur nişanesi olarak taşırlardı.

1865 yılında, İngiliz Cerrah Joseph Lister, yaraları ve cerrahi aletleri sterilize etmek için karbolik asit (şimdi fenol olarak adlandırılır) kullanarak ameliyat sonrası enfeksiyonları dramatik bir şekilde azalttı.

1890 yılında, Amerikalı Cerrah William Halsted, asistanı Caroline Hampton'ın, karbolik asit ve diğer sert maddelerle tekrarlanan yıkamalar sonucu ellerinde ciddi cilt tahrişinin olduğunu gördü. Bunun üzerine Goodrich Rubber Company şirketi ile iletişme geçerek, kullanımdan sonra sterilize edilebilecek plastik eldiven örnekleri talep etti. Böylelikle Halsted, sterilize edilmiş eldiven kullanan ilk kişi oldu. Eldiven kullanmaya başlayan Asistan Hampton’ın cildi ise zamanla düzeldi. Kısa bir süre sonra Halsted ve Hampton evlendi.

İlgili konu: Semmelweis’in El Yıkama Rutini 1847 – Hayat Kurtarıyor

Bugün, tıbbi eldivenler, hastalar ve sağlıkçılar arasında enfeksiyonların yayılmasını önlemek için rutin olarak kullanılmaktadır. Bu tür eldivenler lateks, vinil ve diğer malzemelerden yapılmaktadır. 

Lycopodium tozu ve talk (pudra), eldivenlerin uygulanması ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için kullanılan malzemelerdi. Ancak, her iki malzemenin de cerrahi yaralara bulaştığında zararlı oldukları kanıtlandıktan sonra 1970'lerden itibaren mısır nişastası en yaygın kullanılan malzeme haline gelmiştir. Bugün birçok eldiven pudrasızdır. Lateks, detaylı kontrol ve dokunsal hassasiyet sağlasa da lateks alerji olan kişiler tarafından tercih edilmemektedir.

Halsted'ten önceki doktorlar, koyun bağırsaklarından yapılmış eldivenlerden (1758) kalın kauçuk eldivenlere (1840'larda) kadar çeşitli malzemeler denemişlerdir. Ancak bunlar cerrahinin hassas ihtiyaçları için uygun koşulları sağlayamamıştır.1844 yılında Goodyear, daha hafif, esnek kauçuk formlarının yaratılmasını mümkün kılan vulkanizasyon (kimyasal modifikasyon) yöntemlerini geliştirmiştir.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler:Joseph Lister (1827–1912), William Stewart Halsted (1852–1922)