Kerevizin faydaları ve Akdeniz Mutfağı’ndan sağlıklı bir kerevizli yemek tarifi
Toprağın altında yetişen hem kökü hem sap kısmı taze ya da pişmiş olarak tüketilebilen, havuç ailesinden olan kereviz çok çeşitli kullanım alanlarına sahip sağlıklı ve besleyici bir sebzedir. Yazımızda kerevizin besin değerleri, sağlık yararlarını ve tariflerde nasıl kullanılacağını derledik.
Kereviz, Akdeniz ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yetişir. Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve İtalyanlar’ın tıbbi ve dini amaçla kullanıldığı bilinmektedir. Tarihi kayıtlara göre ilk olarak 1600'lü yıllarda bir yemek olarak kullanılmıştır ve günümüzde başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde popüler bir gıda olarak tüketilmeye devam edilmektedir.
Kereviz yemeği tarifi
Kereviz, dilimlenmiş veya rendelenmiş olarak; yemek, meze ve salatalarda kullanabilirsiniz. Kereviz çiğ veya pişmiş yenilebilir, çok yönlü bir sebzedir. Çiğ kerevizin hem sapı hem de kökü salatada kullanıldığında hem lezzetli hem de çok sağlıklı olur.
Zeytinyağlı portakallı kereviz yemeği (4 kişilik)
Gerekli Malzemeler:
- 5 adet orta boy kereviz
- 2 adet orta boy havuç
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1/2 adet taze sıkılmış limon suyu
- 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 4 adet orta boy taze sıkılmış portakalın suyu
- 1 bardak su
Kereviz yemeği hazırlanışı:
- Kerevizleri soyun. İri küpler halinde doğrayın ve kerevizleri kararmaması için az limonlu suda bekletin.
- Kabuğunu soyduğunuz patatesi kerevizlerin büyüklüğünde, havuçları da halka halka, kereviz yapraklarını ince ve kuru soğanı yemeklik doğrayın.
- Kuru soğanları dirilikleri gidene kadar hafif soteleyin (kalorisini düşürmek isterseniz çok az suda pişirin). Havuç dilimlerini de ekleyip sotelemeye devam edin.
- Kereviz ve patates dilimlerini de ekleyip yavaşça karıştırın. İnce ince doğradığınız kereviz yapraklarını ve kereviz saplarını bu sırada ekleyin.
- Taze sıkılmış portakal suyu ve suyu ayrı bir kapta karıştırın. Tencereye aldığınız sebzelerin üzerine gezdirip kapağı kapalı tencerede kaynamaya bırakın. Bundan sonra aşırı pişmemesi için ara sıra kontrol ederek, kerevizler yumuşayana kadar pişirin
- Portakallı suyu ekleyin. Kaynamaya başladığında kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirme işlemini sürdürün. Portakallı kereviz yemeğinizi maydanoz ya da kereviz yapraklarıyla süsleyerek, zeytin yağının bir kısmını üzerine taze ekleyerek sevdiklerinizle sağlıklı ve lezzetli yemeğinizi paylaşabilirsiniz.
Kerevizin faydaları
- İyi bir idrar söktürücü özelliğine sahiptir.
- Kereviz C vitamini bakımından zengin olmasıyla yüksek tansiyon riskini azaltabilir.
- K vitamini yönünden zengin olmasıyla, kemik sağlığını olumlu etkileyebilir. Yapılan bir araştırmada, K vitaminine sahip gıdaları yeterli tüketen kişilerde kemik erimesine bağlı kırık riskinin yüzde 22 oranında azaldığı saptanmıştır.
- Kereviz bitkisi kök sebzelerin alımını arttırmanın bir yoludur ve tip-2 diyabet riskini azaltmaktadır. Dünyada milyonlarca insanın sağlığını etkileyen şeker hastalığı, sağlıklı bir diyetle kontrol edilebilir. Avrupa'da yapılan bir büyük çalışmada, kök sebzeleri ve tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyi incelenmiştir. Köklü sebzeleri yiyen kişilerin, az miktarda tüketenlere kıyasla % 13 daha düşük şeker hastalığı geliştirme riski taşıdıkları bulunmuştur.
- Düşük kalorili ve posalı olması bakımından kilo kontrolü sağlar ve kanserden korunmak için gerekli olan sağlıklı diyette olmasını önerdiğimiz önemli bir sebze türüdür.
- İlgili Konu: Şeker hastaları meyve yiyebilir mi? Meyveler ve Diyabet hakkında faydalı bilgiler
Kerevizde bulunan besleyici maddeler nelerdir?
- C vitamini
- K vitamini
- B6 vitamini
- Potasyum
- Fosfor
- Lif (posa)
Kerevizin besin içeriği nasıldır?
Küçük bir kase kereviz şunları sağlar:
- 66 kalori
- 2.3 gram protein
- 0.47 gr yağ
- 14.3 gr karbonhidrat
- 2.8 gr lif
Kereviz besleyici maddelerin yoğun bulunduğu bir kaynaktır. Küçük bir kase kerevizin karşıladığı günlük ihtiyacın yüzdeleri şu şekildedir:
- lifin % 11'i
- potasyumun % 13'ü
- B6 vitamininin % 13'ü
- fosforun % 18'i.
1. Brian Buijsse ve ark.
Plasma Ascorbic Acid, A Priori Diet Quality Score, and Incident Hypertension: A Prospective Cohort Study.
2. A J Cooper ve ark.
Fruit and vegetable intake and type 2 diabetes: EPIC-InterAct prospective study and meta-analysis.
European Journal of Clinical Nutrition, 2012.
3. Guangliang Hao ve ark.
Vitamin K intake and the risk of fractures, A meta-analysis.
Medicine (Baltimore). 2017.