Mide Bulantısı Nedir?

Bulantı, boğazın arka tarafında ve midede hissedilen rahatsız edici bir duygudur ve kusmayla sonuçlanabilir. Bulantı sırasında tükürük salgısında artış, baş dönmesi, yutma güçlüğü, başını kaldıramama, vücut ısısında değişiklik ve çarpıntı oluşması mümkündür.

Kusma ise, mide içeriğinin ağızdan çıkarılması olarak tanımlanabilir. Güçlü kasılan mide kasları, mide içeriğini ağza getirir ve kusma meydana gelir.

Kemoterapinin vücuda girmesiyle birlikte sindirim kanalları ve beyin alıcıları vücuda giren kemoterapiyi yabancı madde olarak algılar. Bir takım komplike olay sonrası, “P maddesi” adında bir maddenin salgılanmasıyla birlikte beyindeki bir merkez tetiklenir ve kusma meydana gelir.

Kemoterapi tedavinizin olduğu gün, mide bulantısı ve kusmanın en yoğun yaşandığı gündür. Mide bulantısı ve kusma, zaman zaman kemoterapi sonrası 3 gün veya daha uzun devam edebilir.

Mide Bulantısı ve Kusma Sizi Nasıl Etkiler?

Mide bulantısı ve kusma, oldukça rahatsız edicidir. Zaman zaman fazla etkili olmayabilir. Bazen ise şiddetlidir ve yapmak istediğiniz önemli şeylerden sizi alıkoyabilir. Fazla kusmanız halinde vücudunuz sıvı ve tuz kaybedecektir. Tuz kaybından oluşan problemlerle karşılaşmak mümkün olabilir. Eğer fazla miktarda kusar ve sıvı almazsanız, böbrekleriniz ve mesaneniz etkilenecektir. Unutmayın bulantı ve kusma artık önlenebilir şikayetlerdendir. Lütfen tahammül etmeye çalışmayın.

Mide Bulantısı ve Kusmayı Nasıl Önleyebiliriz?

Kusmayı önleyen antiemetik ilaçlar kullanın. Antiemetik ilaçlar, mide bulantısı ve kusmayı kontrol altına alırlar.
Doktorunuzun önerdiği antiemetik ilaçları kullanın. Eğer fazla miktarda kusuyor ve ilacı alamıyorsanız, doktorunuzu durumdan haberdar edin.

Eğer aldığını antiemetik ilaç mide bulantınızı ve kusmayı azaltıyor ancak tam olarak geçirmiyorsa, doktorunuzu durumdan haberdar edin. Bu durumda, kullandığınız ilacın değişmesi söz konusudur. Doktorunuz size farklı bir antiemetik ilaç verebilir.

Mide Bulantısı ve Kusma ile Nasıl Baş Edebiliriz?

Antiemetik ilaçlar dışında mide bulantısı ve kusmayı önleyebilecek bazı noktalara dikkat etmek size yardımcı olacaktır:
Mide bulantınız olduğunda, stres kaynaklı veya sabah bulantılarınız varsa, sizi rahat hissettirecek, kolay yenen yiyecek ve içecekleri tüketin.

En beğendiğiniz yemeği yemeyin. Çok baharatlı veya çok tatlı yiyeceklerin mide bulantısına yol açtığını unutmamanızı öneririm.

Mide bulantınız varken, eğer mümkünse yemekleri başka birine yaptırın.

Yediğiniz yemekler oda sıcaklığında veya soğuk olmalıdır. Sıcak yemekten gelen koku midenizin bulanmasına neden olabilir.
Ağız hijyeninize dikkat edin. Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayın.

Rahatlatıcı egzersiz önerileri için doktorunuza başvurun. Hafif egzersizler, durumu kontrol altına alarak daha sakin kalmanızı sağlayabilir ve mide bulantınızı azaltır.

Doktorunuza Başvurun

  • Mide bulantınız 2 günden fazla sürer ve sizi önemli işleri yapmaktan alıkoyuyorsa
  • Mide bulantınız veya kusmanız antiemetik ilaçlarla kontrol altına alınamamışsa
  • 2 gün boyunca, günde 1 veya 2 kez kustuysanız
  • Aldığınız herhangi bir sıvıyı veya yemeyi midenizde tutamıyorsanız
  • Kusuyor ve her gün ortalama 1 kg kaybediyorsanız ( Bu gibi durumlarda, çok su kaybettiğiniz için ağzınız kurudur ve devamlı su içmek istersiniz)
  • Birçok kez kusuyorsanız, idrarınızın rengi koyu sarı ise ve normalden daha az tuvalet ihtiyacı duyuyorsanız
  • Kusuyorsanız, kafanız karışıksa, başınız dönüyor ve kendinizi halsiz hissediyorsanız
  • Kusmuk rengi koyu kahve (kan da olabilir) rengindeyse

Vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Doktorunuzdan habersiz asla kendi başınıza kulaktan dolma tavsiyeleri uygulamayın. Doktorunuz, gereken tetkikleri yaparak gerekli gördüğü ilaveleri ve/veya değişiklikleri yapacak, mide bulantısını engelleyecektir.