Son yıllarda yayınlanmış 25 ayrı araştırmanın verileri, alkolün kalınbağırsak kanseri riskini anlamlı derecede artırdığını; beyin, kalp, karaciğer, yemek borusu, mide gibi vücudumuzun pek çok bölgesinde ciddi etkiler oluşturduğunu ve pek çok kanser türünün risk faktörleri arasında yer aldığını bir kez daha göstermiştir.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre; kalınbağırsak kanseri (kolorektal kanser) ülkemizde en sık görülen ilk 5 kanser arasındadır. Kalınbağırsak kanserleri, genellikle bağırsaktaki adenom (polip) adını verdiğimiz iyi huylu ancak ilerleyen dönemlerde kanserleşme potansiyeli taşıyan kitlelerden gelişmektedir. Bu nedenle öncelikle bu kitlelerin oluşmasında etkili risk faktörlerinin belirlenip ortadan kaldırılması gerekir. Şimdiye kadar kalınbağırsak kanseri riskini artırdığı belirlenen faktörler; düşük oranda lifli beslenme, yüksek miktarda kırmızı ve işlenmiş et tüketimi, obezite, sigara ve hareketsiz yaşamdır. Alkolün de bu faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Çünkü alkol kalınbağırsakta; folat eksikliğine neden olabilmekte, bağırsaktaki bakteriler tarafından kanserojen etkileri olan asetaldehite dönüştürülebilmekte, safra asitlerinin bileşimini bozabilmekte, DNA tamiri ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle alkolün kalınbağırsak kanseri riskini artırdığı düşünülmektedir. Ancak bu etkisi üzerine yapılan çalışmalar tutarsızdır. İşte bu yüzden geçtiğimiz günlerde yayınlanan kapsamlı bir çalışmada; bu tutarsızlığın ortadan kaldırılıp, alkolün bu zararının da net bir şekilde ortaya konulması amaçlanmıştır.

Bu çalışma; son yıllarda bu konuda yayınlanmış 25 ayrı araştırmaya ait verilerin derlenip, analiz edilmesi yöntemiyle yapılmış bir çalışmadır. Çalışmada ırklara göre değişen faktörleri göz ardı etmemek için Avrupa, Asya ve Amerika’nın çeşitli yerlerinden kişilere ait veriler kullanılmıştır. Kişiler sadece alkol kullanan/kullanmayan şeklinde değil, günlük kullandıkları alkol miktarına göre de değerlendirilmiştir. Sonuçta veriler incelendiğinde; genel olarak alkol kullananlarda kalınbağırsak adenomu oluşma riski, hiç kullanmayan veya çok nadir kullananlara göre %17 daha fazla bulunmuştur. Ayrıca günlük kullanılan alkol miktarı arttıkça bu risk de artmaktadır.

Sonuç olarak; alkol kalınbağırsak kanseri riskini anlamlı derecede artırmaktır. Bu çalışma; beyin, kalp, karaciğer, yemek borusu, mide gibi vücudumuzun pek çok bölgesinde ciddi etkiler oluşturan, pek çok kanser türünün risk faktörleri arasında yer alan alkolün zararlarına, bir yenisini daha eklemiştir. Bu nedenle gerek kalınbağırsak kanseri gerekse pek çok kanser ve kanser dışı hastalığa yakalanma riskini azaltmak adına alkolden uzak durmanızda yarar vardır.