Kanserli Bireylerde BEDENSEL ve ZİHİNSEL HALSİZLİK İçin Egzersiz

Kanserli Bireylerde BEDENSEL ve ZİHİNSEL HALSİZLİK İçin Egzersiz

Kanserli bireylerde halsizlik ve bilişsel bozukluk (hafızada güçsüzlük ve dikkat dağınıklığı) en sık görülen şikayetlerin başında gelmektedir. Yapılan çalışmalarda yaşlanma sonucu da görülen halsizlik belirtilerinin fiziksel egzersiz ile azaldığı kanıtlanmıştır. Araştırmacılar bu bilgilerden yola çıkarak kanserli bireylerde halsizlik/yorgunluk ve bilişsel bozukluk için egzersizin etkisini araştırmışlardır.

Yapılan çalışmada geliştirilen akıllı telefon mobil uygulaması sayesinde yaşları 28 ile 79 arasında değişen 299 meme kanserli birey takip edilmiştir. Mobil uygulama ile bireylerin günlük fiziksel egzersiz düzeyleri kaydedilmiş ayrıca hafıza, dikkat ve çoklu işlem yapma yeteneklerini ölçen soruları cevaplandırması sağlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre orta ve ileri düzey egzersiz / spor yapan bireylerin soruları doğru cevaplama oranlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.

Egzersizin özellikle meme kanserli bireylerde sık görülen halsizlik ve bilişsel fonksiyonda düşme gibi şikayetleri azalttığı görülmektedir. Birçok birey, egzersiz yapması halinde daha fazla yorulacağını düşünmektedir, çalışma sonuçları ise aksine düzenli egzersizin bireyin kendini daha dinç hissetmesini sağlayacağını ve bilişsel fonksiyonları artıracağını göstermektedir.

Çalışmayı yapan Dr. Ehlers bilişsel fonksiyonlarda azalmanın halsizlik aracılı olabileceğini düşüncesindedir. Bu konuda çalışmalarını devam ettirerek fiziksel egzersizin bilişsel fonksiyonları nasıl artırdığını belirlemek amacındadır. Ayrıca Dr. Ehlers kanserli bireylere mesaj olarak şunları söylemektedir: Spor yapın, sadece 10 dakika yürüyüş olsa bile spor yapın. Spor mucizevi bir yöntem değil fakat sporun birçok faydasını göreceğinizden eminim.

Özellikle fiziksel durumu uygun hastalarda orta-ılımlı düzeyde egzersizin hem güvenilir hem de halsizliği etkili derecede azaltan ve hastanın tahammül düzeyini artıran bir yöntem olduğu son yapılan geniş çaplı değerlendirmede ortaya koyulmuştur. Bu bağlamda hafif-orta tempolu düzenli yürüyüşün hem fiziksel hem de bedensel halsizlik için uygulanabilir seçenek olduğunu önemle belirtmek gerekmektedir.

Diane K. Ehlers, Susan Aguiñaga, Josh Cosman

The effects of physical activity and fatigue on cognitive performance in breast cancer survivors

Breast Cancer Research and Treatment, 2017

Sağlık ve Mutlulukla Kalın...

Sayfada yer alan yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kanser tanısına sahip bir hasta için online muayene randevusu hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.


İlgili Haberleri


Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Meme Kanserinde Tanı Sonrası Fakat Tedavi Öncesi Egzersizin Faydaları

Son yıllarda yapılan araştırmalar, egzersizin kanser tedavisi süresince ve sonrasında hastalar üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymuştur....

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Kısa-Yoğun Fiziksel Aktivite: Egzersiz Yapmayanlar İçin Kanser Riskini Azaltmada Yeni Yol

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve robotların birçok insan gücünün yerini alması, günümüzde birçok insanın oturarak iş yapmasına...

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Düzenli Egzersizin, Ağrıya Dayanma Gücünü Artırdığı Bulundu

Egzersizin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Ancak, son zamanlarda yapılan bir çalışma, düzenli egzersizin sadece sağlıklı...

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Uzun Süre Oturmanın Bedene Etkileri – Kanser Riskinden Fiziksel Aktiviteye

Bilim dünyası ve sağlık çalışanları uzun süre boyunca oturmanın bedene olan etkilerini yıllardır araştırıyor. Her ne...

Hakkımda

Özgeçmişim, kanser tanı ve tedavisine dair çalışmalarım ve ilgi alanlarım için tıklayın.

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan Hakkında