1929 yılında, Alman Doktor Ernst Gräfenberg, kadınlarda gebeliği önlemek için rahimlerine yerleştirilebilen esnek ipek bir halka olan IUD (intrauterin cihaz) hakkında bir rapor yayınladı. Bir yıl sonra, daha da etkili olan gümüş tel ile kaplı bir halka hakkında rapor sundu. Dr. Gräfenberg’in bilmediği şey, gümüşte bulunan eser miktardaki bakırın cihazın etkililiğini artırdığıydı.

Ne yazık ki 1933'te Nazi'lerin güç kazanmasıyla birlikte Dr. Gräfenberg, bir Yahudi olarak, Britz-Berlin Belediye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanlığı’ndan vazgeçmek zorunda kaldı. 1937'de hapsedildi, ancak ABD destekçileri onun serbest bırakılması için büyük bir fidye ödedikten sonra New York'a kaçtı.

IUD işleminin kesin mekanizması hala araştırılmaktadır. Bakır iyonlarının sperm öldürdüğü düşünülmektedir. Ayrıca cihaz rahim iç tabakası olan endometrium tarafından prostaglandinler (hormon benzeri maddeler) ve beyaz kan hücreleri salınmasını tetikleyip sperm ve yumurtaya saldırılmasına sebep olabilir. Muhtemelen en ünlü IUD, 1970'lerde üretilen ve birkaç tasarım hatası nedeniyle güvenli olmayan Dalkon Shield’dir. Tasarımında yapılan hatalar bakterilerin rahme girmesine ve septisemi, düşük, yaşam kaybı gibi sonuçlarla karşılaşılmasına sebep olmuştur.

Bugün modern IUD, geri dönüşümlü doğum kontrol yöntemi olarak en yaygın kullanılan yöntemdir. Bakır tel ile kaplı plastik bir çerçeve etrafında şekillendirilen T şeklindeki IUD'lar dahil birkaç çeşidi popüler doğum kontrol yöntemleri arasındadır. T'nin üst kolları, IUD'nin rahimin üstünde yerinde kalmasını sağlar. Sentetik bir progesteron gibi hormonlar salgılayan IUD'lar da mevcuttur. Lökosit / prostaglandin doğum kontrol mekanizmasına ek olarak, bu IUD'lar yumurtlamayı azaltarak ve servikal mukusu kalınlaştırarak spermi engellemekte ve gebeliği önlemektedir.

Yazı Görselinin Açıklaması: Rahim içindeki bir Mirena spiralın maketi. Bazı durumlarda intrauterin sistem olarak adlandırılan bu cihaz, sentetik bir progestojen hormonu salgılayan bir silindir içerebilmektedir.

Yazıda Geçen Tarihi Kişiler: Ernst Gräfenberg (1881–1957)