Kanserin neden ve nasıl oluştuğu aklımızı en çok kurcalayan sorulardan biridir. Bir gün bu sorunun cevabına tam olarak ulaşacağımıza inanıyorum, fakat o güne kadar bazen küçük adımlar bazen de koşarak yol almak durumundayız. Bugün paylaşacağımız çalışma bizi kanserin nedenlerine koşarak götüren cinsten. 15-35 yaş arası erkeklerde en sık görülen kanser çeşidi olan testis kanserlerinin yarıya yakınının ailesel geçişli (kalıtımsal) olduğu bulundu.

En sık olarak testislerin birinde veya ikisinde ağrısız şişlik olarak belirti veren testis kanseri, çoğunlukla erken aşamada teşhis edilir. Bu kanser çeşidi, tedaviye çok iyi cevap verir ve hastaların %95’inden fazlası tedavi sonrası hastalıktan kurtulmuş bir şekilde yaşamlarına devam eder. Özellikle genç yaşlarda görülen testis kanserinin nedenleri birçok hastamızın, yakınlarının ve biz klinisyenlerin en çok merak ettiği konuların başında gelmiştir.

Scientific Reports Dergisi’nde yayımlanan yeni çalışmada İngiliz ve İsveçli 10310 testis kanserli hastaya ait veriler analiz edilmiştir. Çalışmada, testis kanserine yakalanma ihtimalini arttıran tüm nedenlerin %49’unun kalıtımsal olduğu bulunmuştur. Bu nedenle ailesinde testis kanseri olan erkekler testis kanseri için daha yüksek riske sahiptir.

Testis Kanserlerinin Yarıya Yakının Kalıtımsal Olması ne Anlama Gelmektedir?

Araştırmacıların bulduğuna göre kalıtımsal risk, tek bir hatalı genden ziyade, DNA’mızdaki sayısız küçük varyasyondan (değişiklik) kaynaklanmaktadır. Bu DNA varyasyonlarının bir kısmı iyi bilinmekle birlikte bir kısmı tanımlanmayı beklemektedir.

Sonuç olarak, kanserin nedenlerini, kansere yol açan genetik değişimleri ne kadar iyi anlarsak, kanser o kadar kolay tedavi edilebilir hale gelir; daha önemlisi kanserden korunmanın ilk adımı da bu olmalıdır.

Dilerseniz testis kanseri sayfamızdan bu hastalık ve tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.