Tarih boyunca pek çok salgın hastalıkla mücadele eden insanlık, 2020 yılında kısa sürede hızla yayılarak binlerce kişinin ölümüne yol açan yeni tip koronavirüs salgınıyla karşı karşıya. İnsanlarda enfeksiyon yapan koronavirüslerin çoğu hafif üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olmakla birlikte, yakın zamanda 2 farklı koronavirüs yine ölümcül salgınlara neden olmuştu: 2002'de SARS ve 2012'de MERS salgınları. Şimdi ise SARS-CoV-2 adı verilen yeni koronavirüs, COVID-19 Pandemisi'ne neden oldu. Tüm dünyanın üzerinde araştırmalar yapıp, anlamaya çalıştığı bu virüsü, yani ilk insan koronavirüsünü, June Almeida adında, bir İskoç otobüs şoförünün kızı keşfetti.

June Almeida, mevcut salgın sırasında da çalışmalarına yeniden odaklanılmaya başlanan virüs görüntülemenin öncüsü bilim insanlarından biridir.

June Almeida koronavirüsü keşfeden bilim kadını

COVID-19 yeni bir hastalıktır, ancak bu hastalığa neden olan koronavirüsleri ilk olarak Dr. Almeida 1964’te Londra'da St Thomas Hastanesi'ndeki laboratuvarında tanımlamıştı.

Virolog June Hart (kızlık soyadı) 1930'da doğdu ve Glasgow'un kuzeydoğusundaki Alexandra Park yakınında kiralık bir binada büyüdü. Okuldan çok az resmi eğitim aldı, ancak Glasgow Royal Hastanesi’nde histopatolojide laboratuvar teknisyeni olarak görev aldı. Daha sonra kariyerini ilerletmek için Londra'ya taşındı ve 1954'te Venezuelalı sanatçı Enriques Almeida ile evlendi.

Soğuk Algınlığı Araştırmaları

Çift ve genç kızı Kanada’nın Toronto şehrine taşındı ve tıp yazarı George Winter'a göre, Dr. Almeida, Ontario Kanser Enstitütüsü'ndeki elektron mikroskobunun geliştirilmesine yardımcı oldu ve olağanüstü yeteneklerini de burada gösterdi.

Virüsleri toplamak için antikorlar kullanarak, virüsleri daha iyi görselleştiren bir yönteme öncülük etti.

Dr Almeida'nın bilimsel yetkinliği, 1964 yılında Londra’daki St Thomas Hastanesinde çalışırken anlaşıldı. Dr Almeida, İngiltere'nin Salisbury kentinde bulunan ve nezle virüsü konusunda araştırma yürüten Dr. Tavid Tyrell ile ortak çalışmaya başladı. Dr. Tyrell gönüllülerden aldığı burun yıkama örneklerinden nezle ilişkili virüsleri çoğaltmaya çalışıyordu. Pek çok virüsü hücre kültünde çoğaltmayı başarmıştı.

1960 yılında ilkokuldaki bir çocuktan alınan burun yıkama örneği oldukça ilgilerini çekti. Bu örnekten alınan virüsler, nezle belirtilerine neden oluyordu ancak hücre kültüründe çoğaltılamıyordu. Aynı zamanda, gönüllülerden alınan organ kültürlerinde virüs çoğalması görülüyor. Dr Tyrell, bu virüslerin elektron mikroskopu ile görülüp görülmeyeceğini merak etti. Örnekleri Dr Almeida’ya gönderdi.

Dr Almeida, örneklerde grip virüsüne benzeyen virüs parçacıkları tanımladı. Böylelikle, dünyada ilk kez koronavirüs tanımlanmış oldu. Bilim bazen azimle detayları yakalamayı gerektirir. Dr Almeida sayesinde koronavirüsleri daha iyi tanıyor ve tedaviler/asılar geliştiriyoruz. Bilimi bize sevdiren tüm bilim insanlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Dr. Almeida ilk insan koronavirüsü olarak bilinen şeyi tanımladı. Yazar Winter, Dr. Almeida'nın fare hepatitini ve tavukların enfeksiyöz bronşitini araştırırken daha önce böyle parçacıklar gördüğünü söylüyor. Ancak hakemli bir dergiye yazdığı makalenin reddedildiğini söyledi, çünkü hakemler bu görüntülerin grip virüsü parçacıklarının sadece kötü resimleri olduğunu söyledi.

B814 suşunun yeni keşfi 1965 yılında British Medical Journal'da yazıldı ve gördüklerinin ilk fotoğrafları iki yıl sonra Genel Viroloji Dergisi'nde yayımlandı.

Bay Winter'a göre, viral görüntüde onu çevreleyen taç veya ışık halkası nedeniyle ona koronavirüs adını veren, St Thomas'tan Prof. Tony Waterson ile birlikte Dr. Tyrrell ve Dr. Almeida idi. Dr. Almeida daha sonra Londra'daki Lisansüstü Tıp Fakültesi’nde çalıştı ve doktorasını aldı. Kariyerini, virüs görüntüleme alanında çeşitli patentler aldığı Wellcome Enstitüsü'nde bitirdi. Wellcome'dan ayrıldıktan sonra, Dr Almeida bir yoga öğretmeni oldu, ancak 1980'lerin sonunda HIV virüsünün yeni fotoğraflarını çekmeye yardım ettiğinde virolojiye danışman olarak geri döndü.

June Almeida 2007'de 77 yaşında öldü. Ölümünden 13 yıl sonra, çalışmaları sayesinde şu anda dünya çapında yayılan virüsü anlamayı hızlandıran bir öncü olarak nihayet hak ettiği gibi tanınıyor.