Kanser hastaları ve hamam

Kış tatillerinde en çok tercih edilen yerler kaplıcalar, termal havuzlar, hamam ve sauna barındıran otellerdir. Pek çok kişiye kendini iyi hissettiren bu sıcak ortamlarda; genel olarak kalp-damar rahatsızlıkları, idrar yolları hastalıkları, açık yaraları olanların bulunmaması önerilir. Peki kanserli bireyler kış tatillerini hamam, sauna ve termal otellerde geçirebilirler mi?

Kanser tedavi sürecinde her türlü seyahatin bazı risk ve zorlukları vardır. Bunu iyi bir planlamayla en aza indirebilirsiniz. Her hastanın genel durumu ve koşulları doktoru ile birlikte değerlendirilmelidir.

Doktorunuzla beraber değerlendirmeniz gereken konular özetle;

  1. Mevcut fiziksel durumunuz (genel durum, aşırı yorgunluk, şikayetlerin şiddeti..)
  2. Seyahatiniz mevcut tedavinize uygun mu?
  3. Planladığınız yol mesafesi nedir? Zorlu bir yolculuk mudur?
  4. Uçakla gideceğiniz yerler olursa dikkat etmeniz gereken koşullar (bakınız ilgili yazımız)
  5. Yanınıza almanız gereken ilaçlar ve miktarları. Eğer morfin içeren ağrı kesiciler alıyorsanız özel bir düzenleme yapmanız gerekebilir.
  6. Gün içinde veya geceleri oksijen takviyesine ihtiyacınız varsa bunun talebi ve düzenlenmesi.
  7. Tıbbi yardıma ihtiyacınız olursa, varış noktanızda hangi sağlık merkezi bulunur?
  8. Trombositler kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olan kan hücreleridir. Trombosit sayısı kanser tedavisi ile düşebilir. Uçuş güvenliği için, trombosit sayınız belli bir seviyede olması gerekir. Bunu doktorunuzla kontrol etmeniz gerekecektir.

Termal tatillerin kanser hastalarına artıları

  • Hastalık ve tedavi süreci psikolojik olarak yıpratıcıdır ve bu tatil seçenekleri kişiyi rahatlatabilir, dinlendirebilir.
  • Her zaman vakit geçirilen ev ve hastaneden uzak keyifli zaman geçirilebilir.

Termal tatillerin kanser hastaları için riskleri

  • Tedavi sonrasında yorgunluk sık görülen şikayetlerdendir ve termal su veya hamam gibi sıcak ortamlarda bulunmak daha fazla yorgunluk yapabilir.
  • Çok sayıda insanın temas ettiği bu ortamlarda enfeksiyon riski artar.
  • İshal görülebilir.
  • Ağrı, halsizlik veya ameliyat sonrası sıkıntılar gibi fiziksel rahatsızlıklar artabilir.

Ayrıca son yıllarda ülkemizde termal tedavi kavramının popülerleştiğini görmekteyiz. Önemle vurgulamak gerekir ki, termal tedavinin kanserde ve tümör üzerinde bir etkinliği yoktur; termal tedaviler hem bölgesel olarak tümörü ısıtmadığı hem de vücudun merkezi ısısını artırmadığı (yani ateş çıkarmadığı) için hipertermi kapsamında da değerlendirilmez.

Sonuç olarak, kanser hastaları hamam, sauna ve kaplıcaya girebilir veya giremez şeklinde genel bir kural konulamaz; bu, her hastanın doktoruyla birlikte değerlendirmesi gereken durumlardan biridir.