Kansere sebep olan uydurma risk faktörleri ve karsinojenlerle ilgili halk arasında dolanan haberler gittikçe artmaktadır. Kansere dair yanlış inanışların ve şehir efsanelerinin yaygınlaşması sadece ülkemizin değil, dünya genelinde büyüyen bir sorundur. Bu amaçla İngiliz toplumunda kansere neden olan gerçek ve sahte sebepleri belirlemek üzere yapılan bir araştırma anketinin sonuçları 25 Nisan 2018'de European Journal of Cancer adlı dergide yayımlandı. Sonuçlar hem şaşırtıcı hem de endişe vericidir.

Pet şişelerden birşeyler içmek veya mikrodalga fırın kullanmak kanserin uydurma/sahte sebepleri arasındadır. Bununla birlikte sigara içmek, fazla kilo ve obezite ve güneşin UV ışınlarına aşırı maruz kalmak en büyük önlenebilir kanser nedenlerindendir. İngiltere'de 1,330 kişi üzerinde yapılan bu anket çalışmasında, çoğu insan sigara içmenin kansere neden olduğunu doğru olarak bilmiştir.

Her 10 kanserden en az 4'ü yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir ve buğdayı samandan ayırmak için doğru bilgiye sahip olmak gerekir.

Londra ve Leeds Üniversitesi'nden araştırmacıların gerçekleştirdiği araştırmada katılımcıların %40'tan fazlasının stres ve gıda katkı maddelerinin kansere neden olduğuyla ilgili yanlış bir inanışa sahip olduğu görüldü.

Katılımcıların üçte biri, cep telefonu elektromanyetik dalgalarının (% 35) ve genetiği değiştirilmiş gıdaların (GDO) (% 34), kanser risk faktörleri olduğuna inanıyor. % 19'u mikrodalga fırınlarda ısıtılan gıdaların ve %15'i pet şişelerden içecek içilmesinin, bilimsel kanıtlara dayanmamasına rağmen - hatta bilimsel kanıtlar aksini söylese de - kansere neden olduğunu düşünüyor.

Ankete katılanların % 88'i sigarayı bir karsinojen (kanser yapıcı) olarak seçmişti, %80'i pasif içiciliği ve %60'ı güneş yanığının kanser riskini artırdığını söylemiştir. Bunlar kanıtlanmış doğru bilgilerdir.

Kanserin sahte nedenlerine inanmak insanların daha sağlıklı yaşam tarzına sahip olacakları anlamına gelmez.Buna karşın kanserin kanıtlanmış nedenleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, kişilerin sigara içmemek gibi riski artıran davranışlarda bulunmamasını sağlayabilir. Ayrıca meyve ve sebzeyi daha fazla tüketmek gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına daha yatkın olamayı da destekler.

Sahte sebeplerle oyalanmak, insanların sağlıklı yaşama ulaşmasını engelleyebilecek başlı başına bir risk faktörüdür.

Bu kadar çok insanın kanıtlanmamış sahte kanser risk faktörlerine inanmaları oldukça endişe vericidir. Geçmiş araştırmalarla kıyasla kanserin kanıtlanmamış nedenlerine inanan insanların sayısının arttığı görülüyor. Bunun bir nedeni olarak da teknolojiyle gelişen sosyal medya, internet siteleri gibi iletişim araçlarıdır.

Kanserin nedenleri

Sonuç Olarak;

Kanser olmamak için garanti bir formül yoktur. Ama en büyük risk faktörlerinin farkında olarak bu riski en aza indirmek mümkündür.

Kansere neden olduğu sanılan en yaygın uydurulmuş sebepler arasında; stres, gıda katkı maddeleri, ve cep telefonları vardır. Bir analize göre kansere neden olan gerçek ve uydurulmuş sebepler en yaygın olarak genç yaşta olanlar ve yüksek sosyal statüye sahip olanlarda bulunmaktadır. Kansere neden olan kanıtlanmış sebeplerin farkındalığı ise tütün ürünleri kullanmama, sebze ve meyve tüketme gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarına sahip olma ile bağdaştırılmıştır.

Kansere neden olan kanıtlanmış ve uydurulmuş sebepler ile ilgili farkındalık genel halk arasında zayıftır. Yalnız insanlar arasında söylemler kanserden korunma bilgisi olarak yaygındır.

Özetle:

  • İngiliz halkının yarısı yaşam tarzının kanser için bir risk faktörü olduğunu bilmemektedir veya kabul etmemektedir.
  • Stres, gıda katkı maddesi ve cep telefonu elektromanyetik dalgalarının kansere neden olduğu inanışı oldukça yaygındır.
  • Kansere neden olan gerçek sebepler hakkında bilgilerin kaynağı sağlıklı yaşam tutumuyla bağdaştırılmıştır.

İlgili Konu:

Video: Kanser Nedir? Neden Olur? Nasıl Oluşur?